Kalkon med Frukt & Nöt-stuffing

Ingredienser
5-6 kg Kalkon (färsk eller fryst)
150 g smör
Grönskas fond & Fågelfond (valfritt)

Stuffing
100 g Tranbär (torkade)
100 g Plommon (torkade)
25 g Paranötter
25 g Maccademianötter
25 g Valnötter
25 Cashewnötter
½ Kruka Salvia
1 Kruka Rosmarin
1 Sötpotatis
½-1 Gul lök
3 st Morötter
1 Äpple
½ Paket Bacon
1 msk vitt vin
1 tsk konjak
1 äggvita (till senare bit)

Tillagning
Tina kalkonen 2 dygn i kylen om den är fryst. För att få den extra saftig tina kalkonen i en rimmningslag. (se det receptet längre ner)
Sätt ugnen på 150 grader & sätt en långpanna i botten på ugnen fylld till hälften med vatten & tillsätt i det vattnen lite grönsaksfond & fågelfond om du nu vill.
Ta en mixer & mixa Nötter & frukt tillsammans med salvia, vin & konjak. Skala resterande ingredienser & haka grovt. Torka kalkonen torr & ta ut innandöme om det är nått.Lägg i en annan långpanna med bröstsidan ner.
Fyll kalkonen med lite av nöt & bärmix, bacon, rosmarin, äpple, lök, sötpotatis, morötter & knyt ihop benen. Låt övriga bacon, äpple,potatis & resterande (inte nöt & bär mixen, du ska göra nått annat med den senare) ligga runt om kalkonen i långpannan. Smält smöret och pensla på kalkonen. Salt & peppra. (om du tinat i rimningslag behöver du inte salta)
Ställ in kalkon i ugnen stek i 1 timme. Ta ut kalkonen, vänd den & pensla med smör. Ställ tillbaka i ugnen 1-2 timmar, ös den med spad varje halvtimma.
Höj till 200 grader och pensla med mer smör. Låt vara på 200grader i ca 15-20 min tills fått fin färg. Stick in en termometer i tjockaste delen av kalkon , tills temp 70 grader. Eller kär ett snitt i köttet och kolla så klar köttsaft rinner ut.
Lägg kalkonen på et Serverings fat och låt vila under Aluminiumfolie i 30 min.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den ser kanske bränd ut på bilden men kameran gjorde det mörkare än vad den verkligen är

Övriga recept

Rimmningslag
Ingredienser
Ett kärl på minst 15 liter
2 msk salt per liter vatten
Tillagning
Lägg kalkonen i kärlet och häll över lagen så den täcker kalkon helt. Låt ligga tina i 1-2 dygn.

Stuffig cake
Ta nöt & bärmixen som blev över, rör ihop den med en äggvita. Gör runda små biffar av den och stek gyllenbrun i smör (kan också göra en stor pannkaka). Låt vila i kyl ca 30 min.

Kalkon sås
Sila av skyn & ta 2 dl i en kastrull. Koka upp tillsammans med grädde, 1 dl vitt vin, skvätt soja, salt & peppar. Reducera till en tjock och krämig sås, servera till kalkon

Kalkon fond
Sila av skyn , häll på en halv flaska torrt vitt vin & koka upp. Låt reducera i ca 2-3 timmar. Perfekt att göra sås på

Leave a comment