Marinader a’la Tobias

Sent på sommaren nu när hösten visar sig sakta och vackert tar man vara på solens sista strålar och tänder grillen. På grillen kan lite allt  möjligt hamna och några marinader kan vara behövliga för vissa av dom. Här kommer tre marinader jag använt under sommaren och är super lätta och goda. Varje marinad räcker är till ca 500-1000 g.

Old and Smokey – Passar till Nöt & Fläskkött
Ingredienser
3 msk Chipotle paste
1 dl Rapsolja
2 msk Whisky
1 tsk Rödvinsvinäger
1 tsk Malen muskot
1 Vitlöksklyfta
5 Svartpeppar korn
1 tsk Salt

Tillagning
Rosta pepparn & vitlöken i en varm gjutjärnspanna. Krossa vitlöken och pepparn lätt. Lägg ner i en skål med olja, Vinäger, whisky,muskot & Chipotle paste. Låt stå i kyl ca 24 timmar innan du marinera med den för att få bästa smak.

Classy Italian – Passar till Nöt,Lamm,Fläsk & Fågel
1 dl Olivolja
½ dl Balsamico Vinäger
3 msk Tomatpuré
2 tsk Torkad Basilika
1 tsk Torkad Timjan
1 msk Rosépeppar
1 Vitlöksklyfta
1 tsk Salt

Tillagning
Rosta rosépepparn i varm gjutjärnspanna, krossa därefter i mortel. Rör samman Olja, Tomatpuré, Balsamico vinäger, finhackad vitlök & Kryddor. Låt stå i kyl ca 24 timmar innan du marinera med den för att få bästa smak.

Sweet Asian – Passar till Fläskkött & Fågel
Ingredienser
1 dl Sesamolja
½ dl Vitvinsvinäger
2 st Torkade Ingefärsbitar
2 st Vitlöksklyftor
1 tsk Fisksås
1 tsk Worcestersås
2 msk Honung
2 st Röda chili
1 tsk Ljus soja

Tillagning
Lägg Vitlöksklyftor & Ingefära i en kastrull med olja. Värm upp oljan till ca 50-60 grader & låt stå i en timma. Låt oljan svalna & rör ner Vinäger, Ljus soja, Fisksås, Worcester, Finhackad chili & Honung. Låt stå i kyl ca 24 timmar innan du marinera med den för att få bästa smak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOm Marinaderna

Dessa är lätta och väldigt smakrika marinader som sitter bra i köttet efter bara några få timmar i marinaden. Har fått många kunskaper under åren och mina grunder i matlagning är ganska fin trimmade och bra nu för tiden om jag får säga så själv. Kan efter fyra år förmedla lite tips och kunskaper som kan vara bra att veta när man ska marinera kött.

När man marinerar är sältan i marinaden väldigt viktigt. Kan börja med att krossa den gamla myten som har blivit krossad som falsk om mat gäller kött och salt. Kött och fisk smakar bättre om de saltas före stekning eller grillning. En sak man kan göra är att ha lite mindre salt i marinaderna och salta köttet nån minut före du marinerar det.

Nu har man fått in lite sälta som framhäver smakerna otroligt bra men då lämnas man med en sak till. Det är att få det där saftiga och riktigt möra köttet som nästan smälter i munnen. I marinaderna ser ni att dom innehåller vinäger, lite vinäger,vin eller citron saft göra att köttet blir mörare. Syran från dessa hjälper köttet att mjuka upp och bli mörare, desto längre i marinaden det ligger desto bättre. Nu har vi marinerat klart och är redo för att grilla. Nej inte riktigt än faktiskt. Innan man grillat ska man lägga ut köttet från kylen nån timma. Man får bästa resultat på grillningen om köttet är rumstemperatur. Det är en gammal hemkunskaps visdom att ha i bakhuvudet : köttet ska gärna vara rumstempererat och ytan ska vara avtorkad innan du steker. Om du har en marinad eller krydd rubb på är det ett undantag .

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s