En god lördagsstek

2 kilo nötkött
6 vitlöks klyftor, krossade. Lägg på en skärbräda och ge en lagom hård smäll
8 dl kött buljong
½ dl balsamvinäger
10-15 champinjoner
3 stjälkar bladpersilja
2 stjälkar selleri
1 stor gul lök
50 gram smör
olivolja
salt och färskmalt svartpeppar
4 dl grädde
1 dl creme fraiche
soja

Smörj in köttet med olivolja, salta och peppra det. Skölj champinjoner och dela på mitten eller i fyra delar beroende på storlek. Lägg smör och champinjoner i botten på en ugnssäker gjutjärnsgryta med köttet ovanpå. Dela sellerin till mindre bitar, löken i 4a bitar och lägg ner i grytan med vitlöken och persiljestjälkar. Häll över köttbuljong och balsamvinäger. Lägg på locket och grädda i ugn på 150º grader tills innertemperaturen på köttet nått 68 grader. Cirka 3-4 timmar.  Lyft upp köttet och ställ det för att vila i aluminiumfolie. Cirka 15-30 minuter.

Under tiden köttet vilar ta cirka 2 deciliter av spadet från grytan och låt koka upp med grädde, creme fraiche och en skvätt soja. Eventuellt att du reder såsen. Champinjonerna går att sila upp ur spadet och stekas på med lite smör om det så behagas.

En god lördagsstek

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s